Sverige – Danmark: 1 -1

Fredag den 22. november drog tre bestyrelsesmedlemmer på tur til JAK hinsidan. Uffe Madsen, som er medlem af JAK Medlemsbank i Sverige og Jakob Mikkelsen, som er formand for JAK Danmark. Og så jeg selv som novice ud i JAK, rentefri og – ikke mindst – svensk!

INTERNATIONALT: Der står 1 – 1 i rentefrie folkebevægelser! Det kunne jeg konstatere efter en tætpakket weekend i november med ikke færre end 85 deltagere fra hele Sverige. Samt tre fra Danmark. JAK Sverige er vokset siden 1965 er JAK Riksförening gennemgået en ret vild udvikling og vækst (altså i ordets gode forstand), som man godt kan drømme om, når man kommer fra JAK Danmark.

Organisationen hedder i dag JAK Medlemsbank og har omtrent 39.000 medlemmer, som alle er kunder i banken. JAK Sverige og Medlemsbanken er nemlig én og samme. er man kunde i JAK er man også medlem. Ganske simpelt.

I Kreditklassen
Weekenden bød på masser af kurser. Jeg tog på flere – herunder kurset i at kreditvurdere. Det er pænt aktuelt, da mit firma har underskud på kassekreditten hele tiden. På kurset i kredit sad jeg sammen med en ung ingeniør fra Göteborg. Vi sad simpelt hen ned med papir og lommeregnere, beregnede eksempler på de to vigtigste faktorer, nemlig:
1) Evne til at betale lånet tilbage
2) Hvor meget stilles som sikkerhed.
På et senere møde om søndagen, tilføjede den karismatiske direktør Samuel Almedal i øvrigt, at folks villighed til at betale er en faktor, som JAK Medlemsbank også indregner, når de skal yde lån.
Tilbage til kreditklassen:

Intet sekt-agtigt over det
Vi lærte, at evnen regnes ud fra familiens indkomst minus nogle (svenske) standard-tal for udgifter. En voksen koster 6000 skr og et barn 2500 skr om måneden. Man tager altså den samlede indkomst, fratrækker leveomkostninger samt udgifter til lån. Så er det ganske nemt at se, om vedkommende kan magte at betale et lån tilbage.
Sikkerhed er en anden metode. Her gælder, at 1/3 af indkomsten fra en kautionist må tages med i regnestykket. Har man i stedet fast ejendom kan man låne op til 85 procent af værdien.
Underviser: Bankens kreditchef.
Så er man da sikker på, at det ikke er et eller andet luftkastel-sekt-agtigt. og jeg kan med lethed tage hjem og forstå, hvorfor Folkesparekassens afdeling i Aarhus rigtig gerne ser en pant i huset for min kredit.

Drømmerejse til folkrörelsens Ö!
Vi lærte om alt fra at realisere projekter til historien bag JAK Medlemsbank. Jeg var på kursus i at præsentere JAK – og det vil jeg så gøre, herhjemme i Danmark snarest muligt. Vi hørte foredrag om økonomi, økologi, bæredygtighed og fællesskaber. Det fedeste i weekenden var dog, at alt var til debat. Alle blev hørt og kunne give deres idéer med. Vi debatterede økonomi, finanskrise, jordens ressurser, iværksætteri og meget meget mere. Og vi legede sjove og skøre lege i gymnastikhallen lørdag aften, sjovt nok smuttede Uffe, da der var drømmerejse til Folkrörelsens Ö, så den oplevelse fik jeg helt selv (!).

Lidt for blå skjorte
Jeg bemærkede at det var flest unge, som kom til Uxvalla Folkhögskola den weekend. Det skal vi sg´u også i Danmark – have de unge med. Muligvis er de danske medlemmer mere spredt over hele det politiske spektrum, end i Sverige, hvor jeg fornemmede at min blå skjorte måske var lige blå nok.
Anyways: Jeg greb straks knoglen, da jeg kom hjem, ringede til Odder Højskole og er nu i gang med at planlægge en højskoleaften om JAK Danmark på Odder Højskole i foråret. Og så håber jeg, at vi får sat gang i noget, der minder om JAK skolen her i Danmark også.

JAK trodser tid, sprog og kultur
Sverige er foran på point, når det gælder at skabe en folkebevægelse omkring at gentænke økonomi. Og det er helt fantastisk at kunne tage til Sverige for at tanke ny energi til udviklingen af vores egen forening. Selv om de måske har udlignet, så er JAK Danmark stadig stærkt på banen og vi har et levende bevis i JAK Skolen på, at ideerne bag systemet er både leve- og bæredygtige på trods af tid, sprog og kultur.