Studiegruppe: Hvad er økonomi, rente og penge?

»Der er kun én måde at skabe flere penge på, og det er ved at skabe mere gæld. På den måde skaber renten inflation i samfundet.« Er det sort snak for dig? Så kom med til JAK Danmarks studiegruppe i økonomi, pengeskabelse og rente. Studiegruppen er netop sat i søen for at afklare nogle af de mange spørgsmål og sammenhænge, der er i økonomi.

JAK Studiegruppen mødtes første gang mandag den 1. september i Aarhus. Her forklarede oplægsholder, Uffe Madsen, om hvor pengene bliver skabt og om den trussel, som renteniveauet udgør mod vestlige samfund – ikke mindst mod det danske.

Verdens mest forgældede
For danskerne er verdens mest forgældede folkefærd. Vi skylder – hver især – mere til banker og kreditforeninger – end man gør i noget andet land i verden (Se tabellen). Fra 1990 til 2010 har vi danskere øget vores gæld fra 975 mia. kr. til 3,7 billioner kroner. Vores BNP – altså værdien af det, vi producerer – steg slet ikke lige så hurtigt som gælden. Det har medført, at vi i dag skylder over dobbelt så meget, som vi producerer på et år – 210 procent af BNP.

Hvorfor stiger renten ikke?
»Kigger vi på renten af den gæld, så betalte vi i 1990 110 mia. kr. om året i rente af vores gæld. I 2010 betalte vi lidt mere, nemlig 120 mia. kr. om året Men i mellemtiden er renten faldet fra 11.25 % til 3,25 %,« understregede Uffe Madsen og pegede på, at den i dag er endnu længere nede.
»Så hvad sker der, den dag, hvor renten bliver sat op igen?« spurgte han retorisk, og svarede hurtigt, at det vil samfundet ikke kunne klare. Samme scenarie gælder stort set alle europæiske lande – ikke blot i Danmark.

Bitcoin, Sovereign Money og renter
Uffe Madsen, Silkeborg, er medlem af JAK Danmark, medlem af Syntesetanken og tidligere direktør i Folkesparekassen gennem 28 år. Han har – om nogen – både teori og praksis på plads, når han fortæller og dissekerer den danske økonomi. Over fem aftner i efteråret inviterer JAK Danmark til studiegruppe, hvor vi blandt andet kigger på Syntesetankens rapport om pengeskabelse, studerer »Positive Moneys« forslag »Sovereign Money System«, vender rentens skadelige virkning i såvel mikro som makro økonomi samt gennemgår lokale / komplementære valutaer herunder Bitcoinprojektet.

Næste møde er mandag den 29. september 2014 i Økologiens Hus (mødelokalet i kælderen)

Du er velkommen til at komme med, men vil du også have te, kaffe og kage, så tilmeld dig her.