På en flot dag i november giftede Aarhus Kommune sig med sine leverandører. Men stemningen blev ødelagt, da det berygtede skattely meldte sin ankomst og forførte de promiskuøse virksomheder.
Det var kort fortalt historien, da lokale frivillige fra udviklingsorganisationen Oxfam IBIS afholdt en happening i Rådhusparken i Aarhus. Det gjorde de for at skabe opmærksomhed om, at skattely ikke bare er noget, man skal tage sig af i Folketinget og EUkommissionen. Nej, det er faktisk også en sag for politikerne her i Aarhus.
”Vores kommune handler hvert år for millioner med private virksomheder – uden at kunne tjekke, om pengene ryger direkte i skattely bagefter. Det går ikke! Skattely er udbredt blandt store virksomheder, både de udenlandske og de danske, se bare på sagen om Paradise Papers. Derfor siger vi til kommunen: Slå op med de utro virksomheder. Det er ikke et ordentligt parforhold, I er i,” fortæller en af de de lokale frivillige bag aktionen.
Vejret var smukt og solen stod flot på himlen over Rådhusparken. En række feststemte gæster var dukket op, til hvad man forventede skulle være en lykkelig begivenhed. Kommunen og virksomhederne skulle giftes og risene blev kastet, som det sig hør og bør. Men da Kommunen havde travlt med lykønskningerne fra sine støtter, lokkede skattelylandene med guld og grønne sedler og overtalte virksomhederne til at flygte med sig ud på tropeøerne. Tilbage stod Kommunen, ene og forladt, tydeligt frustreret over at finansieringen til fremtidens velfærd nu ikke kunne blive fundet i samarbejde med virksomhederne.
Vi kan gøre noget her i Aarhus
De danske kommuner handler hvert år for tilsammen 87 milliarder kroner hos private firmaer.
”Selvfølgelig skal det offentlige Danmark ikke sige ja til den slags leverandørers tilbud. Almindelige skatteydere og de lovlydige, lokale firmaer er rent til grin, hvis ikke kommunalbestyrelserne kommer på banen og smækker kassen i over for virksomheder, der ikke bidrager til fællesskabet. Som minimum bør der være mere gennemsigtighed her på området.”
”Hvis vi borgere står sammen og fortæller kommunerne at det er tid til at slå op med de utro virksomheder, der smutter uden om skatten, har vi et vigtigt våben i kampen mod skattely. Det er jo vores skattepenge, det handler om. Og det er et vigtigt signal at vise, for at få firmaerne til at opføre sig ordentligt,” mener Peter Marstrand Jørgensen, talsmand for de frivillige i Oxfam IBIS Aarhus.
Oxfam IBIS’ frivillige fra hele Danmark har på det seneste sat fokus på de kommunale leverandørers forbindelser til skattely. Leverandører, som med den ene hånd modtager offentlige kroner som betaling for varer og services, mens de med den anden kanaliserer dem ubeskattet videre ud af landet.
”Selvfølgelig skal det offentlige Danmark ikke sige ja til den slags leverandørers tilbud.
Almindelige skatteydere og de lovlydige, lokale firmaer er rent til grin, hvis ikke kommunalbestyrelserne kommer på banen og smækker kassen i over for virksomheder, der ikke bidrager til fællesskabet. Som minimum bør der være mere gennemsigtighed her på området.”
Løsningsorienteret tilgang i en turbulent tid
Længe har bølgerne omkring skattely i Aarhus skvulpet svagt. Men der er en storm under opsejling.
Oxfam IBIS Aarhus er på vej til at starte en skattelyfri bevægelse. En bevægelse, der som ringe i vandet, vil kunne mærkes helt ud i de globale skattefarvande, hvor de lyssky aktiviteter foregår.
For hvis Aarhus og de øvrige kommuner i landet lykkes at få dannet lokale politikker og hensigtserklæringer, der kan stoles på, vil det i samarbejde med staten og den øvrige offentlighed være en modstand, der vil kunne mærkes. Hvis man tør stille sig overfor de store multinationale virksomheder og vise at retfærdig skattebetaling og gennemsigtige regnskaber er noget, vi kræver her i landet, så vil vi være langt tættere på målet.
Oxfam IBIS vil gerne hjælpe kommunalbestyrelser og deres embedsfolk og har i tæt samarbejde med danske eksperter gravet de bedste løsninger frem. Udover offentlig bevågenhed, belysning og velvilje er der behov for lettere at gennemskue hvilke virksomheder, man kan stole på har sine skattepapirer og konstruktioner i orden. Derfor er der netop nu en standardmærkning på vej, som virksomhederne kan tilslutte sig, hvis de ikke har noget at skjule.
Derudover kan det vise sig, at nogle præciseringer i udbudslovgivningen er på sin plads, for at kommunerne kan fravælge leverandører, hvis ikke de lever op til et så simpelt samfundsmæssigt ansvar, som at betale sin skat.
Med de gode argumenter og folkeligt pres er det Oxfam IBIS’ mål at få Aarhus Byråd til at skrive under på “Charter for Skattelyfri Kommune” inden Folkemødet på Bornholm i