DEBAT: Renter – en ganske unaturlig ting

JAK Danmark har i årevis været beviset på, at renter IKKE er nødvendige.
Samtidigt er renten den ene faktor, der alene flytter flest værdier i form af penge fra fattige til rige.

 

_H6A0583

Af Chresten Heesgård Ibsen, medlem af bestyrelsen for JAK Danmark

Renter er muligvis en helt nødvendig pris for bankerne, når samfundet er baseret på vækst, som cheføkonom og underdirektør, Niels Storm Stenbæk fra Finansrådet skriver i sit synspunkt i sidste udgave af JAK Bladet.

Niels Storm Stenbæk skriver desuden, at et samfund uden renter ikke kan fungere optimalt – faktisk tvivler han på, at et sådant samfund overhovedet kan fungere. Til det skal straks nævnes, at Folkesparekassen og tidligere JAK Banken har praktiseret lån uden rente i mange mange år. Uden problemer.

Der er altid mulighed for at gemme penge i hovedpuden. Men i JAK sammenhæng er det normalt, at man sætter sin opsparing på en konto uden rente, og de penge kan så lånes af andre kunder. Ligeledes uden rente.

Stenbæk går ud fra, at prisen afgør efterspørgslen. Her mener han renten som pris på at låne penge. Så man med renten kan styre folks lyst til at låne penge. Når renten er høj, er det dyrt at låne penge, og så venter man med at købe nyt køkken, til man har sparet op. Når det til gengæld er billigt at låne, går man måske i gang med køkkenet for lånte penge.

Det er en slags systemtænkning. For i virkelighedens verden er der også en anden type mennesker. Det er dem, der sætter køkken i stand, når køkkenet er slidt ned.

Det er mennesker, der kigger på de ægte værdier: De skifter ikke køkken, fordi renten er høj eller lav. De skifter, når der er behov for det. Ikke fra statens, samfundets eller vækst-økonomernes side, men fra deres eget.

 Et samfund går ikke i stå, fordi vi ikke køber mere hvert år.

 Det vil være der uanset hvad. Om finansministeriets og Finansrådets tal går den ene eller den anden vej, har ingen betydning for, om vi har et godt eller dårligt samfund. Renten er en unødig måde at give spekulanter en mulighed for at tjene penge – uden at deltage i eller bidrage til samfundet. Renten flytter penge fra dem, der ikke har så mange og derfor er nødsaget til at låne – de fattige – til dem, der har rigeligt og derfor har behov for at placere pengene et andet sted end i hovedpuden – de rige.

Renten er en mekanisme, der flytter penge fra de fattige til de rige, og bankerne lever af det.

Renten sikrer, at de fattige konstant skal løbe hurtigere og hurtigere for at tilbagebetale gæld inklusive renter til de rige, der til gengæld akkumulerer større og større formuer.

Renten er alene den faktor, der flytter flest værdier i form af penge fra fattige til rige.

Renten er helt unaturlig i et lige samfund. Den er menneskeskabt og gør penge til en helt anden ting, end penge egentlig var beregnet til. Rente har gjort penge til et spekulationsobjekt frem for at være et brugbart handelsværktøj, nemlig et neutralt vekselmiddel mellem ægte værdier.