Af Eloneh Gaia Klit Malm, formand i JAK Danmark
Der plejer at være en struktur i tingene, en slags gentagelse og genkendelighed. Sådan har det været i hverdagen, i arbejdslivet og i livet med JAK Danmark, men pludselig er det som alting eksploderer i et væld af indtryk, samtaler, nye samarbejder, nærvær og andre måder at mødes på.
Sådan er det at være til Folkemødet på Bornholm, stilhed det ene øjeblik og et kaotisk mylder af mennesker i teltet det næste øjeblik – fra stikkende sol til silende regn og tilbage igen. Det er, som om Bornholm i år viser os yderlighederne. Yderlighederne er ikke som sådan gode eller dårlige. De er bare, og vi kan lige så godt få det bedste ud af det, som er. Det vigtige er ikke, hvad der sker, men hvordan vi reagerer.
I nogle af samtalerne forbinder man sig med det samme og taler JAK fra hjertet, hvor andre samtaler går mere trægt og de tekniske forklaringer dræber samtalen inden den helt er kommet i gang – sådan er det bare. Og efter en lang dag med mange indtryk bliver man, eller ret- tere jeg temmelig introvert og har behov for en pause fra andre mennesker. Det er ikke nemt, når man står i en heksekedel som Folkemødet, og det er heller ikke altid nemt i hverdagen. Men det er usigelig vigtigt, at huske at finde de pauser, hvor hjernen kobles fra og man trækker vejret helt ned i tæerne uden at blive forstyrret. Ellers er det rigtig svært at blive ved med at være den bedst mulige version af sig selv og møde andre mennesker derfra.
Nogle af de mest interessante samtaler har handlet om, at vi – menneskene i samfundet – er presset og overvældet af de systemer vi selv har skabt. Uanset om det handler om de økonomiske systemer, vores uddannelse eller sund- hedsvæsnet. Netop det blev debatteret, da vi havde Karen Lumholt fra tænketanken Cura i vores telt og noget at det mest tankevækkende, hun sagde, var, at samfundet er blevet institutionaliseret i en sådan grad, at vi er gået fra at have et skab til at have væsner. Med det mente hun,at vores kultur med ex. naboskab, venskab, familieskab, fællesskab er overgået til at være væsener som sundhedsvæsen, uddannelsesvæsen o.s.v. Så omsorgen er, i stedet for at ligge i det nære, blevet flyttet ud, hvor der ikke er egentlige og ægte relationer.
En anden ting, der har præget Folkemødet er en snak om at lave et JAK efterårsmøde d. 29.-30. oktober 2016. Der er rigtig stor interesse for at se på Fremtidens økonomi, både med fremtidsforskervinkel og fra et åndsvidenskabeligt perspektiv. Et at de foreslåede temaer er, at deltagerne på mødet inviteres til at slippe fortidens økonomiske tanke- gang via Sufidans. Andre temaer vil være, om der findes pengeinstitutter i fremtiden, og hvordan ser de ud.
Er du interesseret i at høre mere om, hvordan dette efterårsmøde ender med at blive, eller har du ideer til emner, så skriv dig på vores nyhedsbrev på www.jak.dk eller send mig en mail på klitmalm@yahoo.dk