Modet til at tage ansvar

Hvorfor skulle det nu pludselig kræve mod at tage ansvar – det er da naturligt at tage ansvar. Ja, det er det måske, hvis man tager ansvar i vanlig forstand, indenfor de rammer man plejer, indenfor det, der er normen i vores familier og i samfundet.

Men når det ansvar vi føler, vi skal tage til det fælles bedste, pludselig kræver noget andet og mere af os, end vi er vant til, så er det, at det bliver svært.

Træd i karakter og bidrag med det du brænder for, vær leder i dit eget liv og bidrag fra det sted i dig, hvor du står stærkt i orkanens øje. Du kan ikke tage ansvar og bidrage særlig meget, hvis du hvirvles rundt i kaos og ikke har ro på.

Så det første du altid skal tage ansvar for er, at du selv står stærkt (fysisk, mentalt og åndeligt) og dernæst forbinde dig med de mennesker og fællesskaber, som resonerer med dig. Og så er det lige netop, at vi kan noget, når vi på trods af en kaotisk verden og hverdag forbinder os til andre fra hjertet.

Fordi når vi gør det og samtidig forbinder os med det fælles bedste for øje, så skaber vi en åbning for samskabelse fra højeste niveau. Og her kan vi gå fra den individualisering, vi har kendt i mange år, hvor det er hver mand/kvinde for sig, som knækker individer – til at løfte i fællesskab i en struktur af ”en for alle – og alle for en”, hvor vi også løfter og styrker individet i fællesskabet.

Vi bliver nødt til at erkende at ”ikke alle kan alt, men alle kan noget, og sammen kan vi alt”.

Her i starten af november holder vi i JAK Danmark igen i år et 2-dags seminar, og denne gang vil der være fokus på, hvordan vi i praksis kan skabe lokale og globale forpligtende fællesskaber, som bringer uvurderlig værdi til fællesskabet og den enkelte. Vi får besøg af ”Mr. Timebanking”, Martin Simon fra England, som har startet et væld af lokale tidsbanker.

Det med at tage ansvar er ikke noget, vi skal forvente kommer til os fra systemet eller fra Christiansborg – det er noget vi selv skal ville, og noget vi selv skal sætte i gang. Tidsbanker er en af de mange veje til at skabe mere tillid og nærvær i samfundet og ikke mindst bæredygtig vækst.