Lone Landmand fik Den gyldne Grundtvig

Af Chresten Ibsen

Tirsdag den 11. november modtog forfatteren, debattøren, bloggeren, ildsjælen, og først og fremmest landmanden Lone Landmand (Lone Vitus) højskolekulturprisen Den gyldne Grundtvig ved en stor og festlig overrækkelse på Odder Højskole. Oveni prisen mødte foreningen Fire Bønder – Levende land op med en helt speciel gave – nemlig et træ. Michelinrestaurant Hærværk fra Aarhus havde sammen med højskolens køkken og Madeksperimentarium hentet og tilberedt råvarer hos Lone Landmand på Brandbygegård. Resultaterne fik alle gæsterne stor glæde af efter overrækkelsen. Lone Landmand glædede sig over prisen, opbakningen og måske også checken, der som den opmærksomme læser måske allerede har opdaget, er fra et bæredygtigt pengeinstitut – baseret på JAK Danmarks værdier.

 

Flittige hønsedamer og griseflokken
Formanden for Den gyldne Grundtvig, Bo Klindt Poulsen, begrundede i sin hyldesttale det modige og lidt atypiske valg af modtager med følgende ord:

“Du har din blog, på facebook, i foredrag, i bøger og i den offentlige debat formået at skabe folkeoplysning i ordets bedste og mest aktuelle forstand. Du giver os daglige rapporter om stort og småt fra et liv på landet, et liv hvor tid (både for dyr, planter og mennesker) er vigtig, hvor kvalitet er en æressag, og hvor hverdagens bøvl perspektiveres af dén gode hindbærsnitte med nyhøstede efterårshindbær eller dét skønne øjeblik sammen med nogle af bloggens andre hovedpersoner: de flittige hønsedamer, den halesvingende griseflok, de allestedsnærværende gårdhunde og mange flere gode bekendtskaber.”

 

Skarpe holdninger og indgående viden
“Men du giver os også kritik, modstand, viden og engagement gennem dine analyser og diskussioner af industrilandbrugets og fødevareindustriens åbenlyse problemer med miljøbelastning, dyrevelfærd og fødevarekemi. Dine argumenter og holdninger er skarpe og klare, men altid underbygget af en indgående og aktuel viden om området, som du deler generøst og læsevenligt ud af, både på bloggen og i din seneste bog, “Mad vs. fødevarer” (Det flydende Forlag, 2014), ligesom du altid peger på et alternativ, på at tingene kunne være anderledes, på bæredygtige veje at gå som forbruger og som producent. Desuden taler du ikke blot om bæredygtighed og økologisk tankegang, Du og din mand, Søren, lever den faktisk i praksis og giver gennem jeres eksempel inspiration til de mange tusinde mennesker som følger med på blog og på facebook,” sagde Bo Klindt Poulsen.

Prisen gives til personer, organisationer eller foreninger, der enten direkte har ydet en indsats for højskoletanken og højskolebevægelsens fortsatte eksistens i det danske samfund, eller har bidraget til den folkelige oplysningstradition og kultur, som den danske folkehøjskole udspringer af.

 

Modtagere af Den gyldne Grundtvig:

2015: Lone Landmand

2014: Jens Rosendal

2013: Martin Krasnik

2012: Niels Hausgaard

2011: Mads og Monopolet

2010: Jonatan Spang

2009: Anne Linnet

2008: Outlandish

2007: Thomas Buttenschøn

2006: Søren Ryge

2005: Per Fly

2004: Lise Nørgaard

2003: Steffen Brandt

2002: Johannes Møllehave

2001: Niels Højlund

2000: Benny Andersen

1999: Ebbe Kløvedal Reich