Læserbrev

Søndag aften så jeg TV2Øst-nyheder, der var et indslag om lokalt komplementært betalingsmiddel på Djursland, hvor fremtidsforsker Jesper Bo Jensen, som indkaldt ’ekspertkilde’, i slutningen af indlægget med stor arrogance affejede lokale komplementære betalingsmidler.

Jeg er ret rystet over, at han så kategorisk fremførte en eklatant mangel på viden om lokale betalingsmidler og samtidig påberåbte sig, at han havde forstand på det. Også undrende over, at han fik så megen tid som kilde (eneste og helt uden modpart) til at fremføre sine synspunkter, mens der overhovedet ikke blev brugt tid i udsendelsen på at forklare, HVORDAN Djurs betalingsmidlet rent faktisk fungerer, systemet bag. Er det saglig, objektiv journalistik?

  1. Jesper Bo Jensen affejede betalingsmidlet med den begrundelse, at der ikke var dækning for det. Det er jo helt hen i vejret, da der veksles 1:1, og dermed er dækning for hver eneste Djurs, der udbetales. Beløbet sættes i banken og er til hver en tid til rådighed. Kun hvis nogen tager af kassen, kan dækningen forsvinde…
  1. Han nævnte, at kun Nationalbanken har lov til at trykke pengesedler, korrekt, men den har netop IKKE dækning for de penge, der ellers laves – af bankerne og med baggrund i gæld. (Det ved de fleste nyslåede økonomer.) Og det er her, langt de fleste transaktioner foregår, vores krone er der altså IKKE dækning for, hvilket han fejlagtigt anførte. Værten greb ikke ind på noget tidspunkt her, virkede slet ikke briefet om, hvad og hvordan lokal valuta fungerer.
  1. Jesper Bo Jensen nævnte, at der vist ikke rigtig var eksempler på velfungerende lokal valuta, kun i Virgina under en tobakskrise i 1700 tallet og et par småbyer i Sydtyskland. – Der er et væld af komplementær valuta verden over, ikke blot i ’et par små sydtyske byer’, og de fungerer faktisk efter flere år og får områderne til at blomstre op.

Trist at TV2 benyttede sig af en så upåklædt kilde, der stillede op med opblæst autoritet og helt uden modspil kunne flage med sin uvidenhed. Ærgerligt, at udsendelsen ikke indeholdt lidt saglig information om systemet bag lokalvaluta, og at studieværten heller ikke kendte til det, så hun kunne have imødegået de helt forkerte påstande.

Med venlig hilsen Else Marie Pedersen