»Det kan være, du skal kigge dig om efter en anden bankrådgiver!«

Helle Nielsen fik det glatte lag og ‘tilbud’ på renter til 17 %, da hun ville låne til en uddannelse. Med Folkesparekassens årskroner fik hun i stedet et lån til 3,5 % af Jørgen Lysdal

»De er fuldstændig ligeglade med mig. De gider ikke bruge tid på mig,« husker 40-årige Helle Nielsen, som er enlig mor med to børn og i dag bor i Børkop i et lejet hus.
Hendes daværende rådgiver, som plejede at ringe med nye låneforslag næsten hver anden uge, da hun var husejer, ændrede stil og sagde en dag – direkte henvendt til Helle: »Det kan være, du skal kigge dig om, efter en anden bankrådgiver!«

Rente: 17 procent!
I dag er Helle skiftet fra Danske Bank til Folkesparekassen.
Dråben blev, da hun i en periode på dagpenge begyndte at drømme om mere uddannelse. Hun havde set sig varm på en uddannelse som NLP Business practitioner, men kurset kostede 33.000 kroner.
»Jeg spurgte i Danske Bank, om jeg kunne låne pengene. De sagde, at det kunne jeg godt, men det ville koste 17 procent i rente,« fortæller Helle Nielsen, som godt kunne regne ud, at det ville tage mange år og kroner at komme ud af den gæld.

Årskroner til 3,5 %
Hun kontaktede en god ven, som kendte JAK Danmark og Folkesparekassens årskroner. Han satte hende i kontakt med Jørgen Lysdal, som netop havde overskud af årskroner. Med Jørgens årskroner kunne Helle låne det samme beløb – men kun betale administrationsomkostningerne (3,5 %) for lånet.

Dybt taknemmelig
I dag arbejder hun som specialpædagog på Bramdrup Skole Specialcenter med unge, som ikke er klar til at blive inkluderet. Selv følte hun sig i høj grad ekskluderet af det gode selskab i Danske Bank og tog med glæde imod tilbuddet om at skifte til Folkesparekassen og låne årskronerne af Jørgen Lysdal.
»Det var fuldstændig fantastisk, at det er muligt. Jeg blev bare dybt taknemmelig og rørt. Jeg har aldrig hørt om det før, men jeg synes, det er helt vildt,« siger Helle om årskronerne.

I gang med uddannelsen
Hun var nødt til at skifte pengeinstitut og er nu kunde i Folkesparekassen i Aarhus. Om 14 dage går hun i gang med uddannelsen og årskronerne – ja, dem vil hun anbefale til dem hun kender:
»Der må sidde mange flere mennesker, som kunne gøre brug af det her,« understreger Helle, som – når hun engang kommer i en anden økonomisk situation, gerne kunne forestille sig at låne årskroner ud på samme måde, som Jørgen gjorde det.

Man kan godt gøre en indsats uden at skulle have noget igen

For Jørgen Lysdal i Hørning lå det lige for, at låne sine årskroner ud.
»I 1962 kom en ven til mig, da jeg skulle bygge hus i Herning. Han sad i JAK, og broren ville gerne låne mig 40.000 kroner til mit byggelån i form af årskroner,« fortæller Jørgen Lysdal.

img_0707

Han er gift med Ingeborg, og sammen bor de i dag i Hørning.
I februar fik han brev fra Folkesparekassen med en opgørelse over, hvor mange årskroner, han havde til gode i sparekassen. Derfor kontaktede han et bestyrelsesmedlem i JAK Danmark for at høre, om de kendte nogen, der kunne have gavn af nogle årskroner.

Lån til uddannelse
Det gjorde de. Helle Nielsen i Børkop stod netop i en umulig situation med sin egen bank, der ‘tilbød’ et lån på 17 procent. Helle lånte Jørgens årskroner og kan derfor i dag komme i gang med den uddannelse hun havde drømt om.
»Jeg bliver glad indvendigt af, at jeg kan hjælpe nogle,« forklarer Jørgen Lysdal, og Ingeborg nikker ved køkkenbordet:
»Det kan jeg garantere, at det er rigtigt« slår hun fast.

JAK og FDF
Holdningen til at hjælpe andre har Jørgen fra sin onkel, Sigurd Lysdal, som boede i Randbøldal og var en ivrig JAK’er. Og så fra FDF:
»FDF havde et motto engang. Det lød: ‘Ikke drille, men hjælpe’. Man kan godt gøre en indsats uden at skulle have noget for det,« mener Jørgen Lysdal.

FAKTA om årskroner:
JAK Danmark har siden stiftelsen i 1931 arbejdet for et samfund uden rente og uden spekulation. Ét af de mange tiltag, som JAK Danmark og de tilknyttede pengeinstitutter har lanceret blev til systemet med årskroner. Årskroner er adgang til lån med lav rente, hvor eneste udgift går til administration af lånet. Når en kunde indlåner 1000 kroner uden rente, så opsparer kunden mulighed for at låne 1000 kroner til lav rente. Muligheden kan også foræres væk til familie eller venner, og på den måde sikrer årskronerne, at pengene kan komme i omløb dér, hvor der er brug for dem.
Rigtig mange kunder i Folkesparekassen og JAK Andelskassen Østervrå har årskroner til gode ligesom Jørgen Lysdal. Udfordringen er at finde lånere til de mange penge, og selv om der ikke er fortjeneste at hente på årskronerne, så vil Folkesparekassen faktisk gerne låne pengene ud:
»Det er en del af Folkesparekassens grundlag, at kundernes opsparede årskroner kommer ud af arbejde i form af billige lån. Det er til glæde for kunderne og gavn for samfundet, at der sættes gang i gode projekter,« fortæller Martha Petersen, direktør i Folkesparekassen.
Læs meget mere om årskroner på Folkesparekassens hjemmeside – her.