Dette nummer af JAK Bladet omhandler K'et, der står for kapital

K

I de to seneste udgaver af nærværende blad har vi skrevet om J’et og A’et i JAK.

J’et står for Jord og A’et for Arbejde. I denne udgave er vi så – som du må­ske kunne gætte – kommet til bog­stavet K i JAK.

Som et lille resumé får du lige de to første bogstaver her:

A står for Arbejde. Arbejde er et udtryk for, når vi mennesker bruger os selv, vores evner, vores viden og vores kroppe til at bearbejde de ressourcer (J), vi har til rådighed. Det kan være en landmand, der sår og høster, mølleren der bearbejder kornet (J) til mel og bageren, der bager brød af melet (J). Arbejdet er A, mens ressourcen J kan være først kornet, dernæst melet og sidst brødet. Afhængigt af, hvilket arbejde du tilfører for at nå kapitalen K.

K står nemlig for Kapital

Kapital forbinder de fleste af os med penge og kontanter. I JAK er Kapital et ord, der dækker over ægte værdier – ægte kapital.

Og hvad er det så?

Ægte kapital er den værdi, der opstår, når vi mennesker bearbejder jordens ressourcer (J) med vores arbejde (A).

 

Den fordrer altså, at vi mennesker lægger et ægte stykke arbejde for at skabe værdi. Omvendt betyder det, at Kapital ikke kan bruges om fortjenester, der IKKE er skabt ved ægte arbejde.

Det vil sige, at spekulation – såsom at investere i aktier, fødevarer eller råstoffer udelukkende med det mål for øje at tjene hurtige penge – ikke betragtes som ægte kapital i JAK.

Kapital kan sådan set godt beregnes i kroner og ører, men penge i sig selv har ingen værdi i JAK sammenhæng. I stedet skal penge udelukkende være et neutralt byttemiddel, som vi kan bruge til at udveksle de ægte værdier med.

Du kan altid overveje, om du skaber ægte kapital til samfundet. Laver du et stykke arbejde, der tilfører andre mennesker værdi? I så fald er det ægte kapital. Tjener du penge på ejendoms- priser, aktiekurser eller andre spekulative fortjenester, der ikke har en reel base i virkeligheden, så er der ikke tale om Kapital i den forstand, som JAK opfatter ordet Kapital.

Ifølge JAKs tanker om Jord, Arbejde og Kapital skaber du ægte kapital (K) ved at tilføre ægte arbejde (A) til de ressourcer (J), vi alle har til rådighed.