JAK – et livssyn

Af Lone Klit Malm, formand for JAK Danmark

 

Når jeg fortæller om JAK, har jeg haft tendens til kun at fokusere på den økonomiske retning med rente- og spekulationsfrihed, som vejen til økonomisk frigørelse.

 

Jeg har egentlig godt vidst, at JAK handler om langt mere end økonomi. Min plan har også hele tiden været at dykke længere ned i den del af JAK, der handler om menneskelig frigørelse.

 

Da jeg før sommerferien var til møde i JAK andelskassen Østervrå hørte jeg Egon Carlsen minde os om, at JAK ikke kun handler om rente og penge. Der var oprindeligt i JAK et stort fokus på jorden, mennesket og sundhed i krop og sjæl. Jeg kunne mærke, at den korte bemærkning fra Egon pirrede min nysgerrighed. Man må huske på, at jeg både er ny formand, og kun har få års erfaring med JAK – og til dato næsten kun har beskæftiget mig med pengedelen af JAK.

 

Den helt store oplevelse, den største til dato, kom imidlertid, da jeg her i august mødte Jenny Andersen, datter af en af de to JAK-stiftere Fr. Karl Kristiansen. Jenny er også mor til Jakob Mikkelsen, den tidligere formand og nuværende næstformand for JAK Danmark – det var netop i forbindelse med et formandsskabsmøde i Brande, at jeg for første gang mødte Jenny.

Lige der, i dette møde med Jenny, forstod jeg, helt ind i hjertet hvad JAK er – JAK er et livssyn. JAK handler ikke om penge… Det gør det også, men allermest handler JAK om ordentlighed, medmenneskelighed, bæredygtighed i form af rettidig omhu, sundhed i krop og sjæl, vedholdenhed omkring det man ved er det rette og tillid til det gode i mennesket.

 

Netop den dag fornemmede jeg helt tydeligt, at jeg er landet det rette sted. Det har nemlig tidligere undret mig, at jeg som ellers aldrig har syntes, at økonomi er interessant, pludselig befinder mig i en forening, hvis hovedinteresse er økonomi. Det giver så mening nu! Det er jo helhedstanken og JAKs livssyn, der matcher med mit livssyn – og derfor blev jeg tiltrukket og har ikke siden kunnet slippe arbejdet for JAK.

 

For kort tid siden modtog jeg et brev fra Ole Nygård Enevoldsen, 83 år og tidligere meget aktiv i JAK-sammenhænge. Jeg kender ikke Ole personligt, men modtog ”Historien om den dækningsløse check” et vedkommende ”eventyr”, som du nu kan læse på vores hjemmeside www.jak.dk.

Ole havde også vedlagt et hæfte ”Naturloven Jord-Arbejde-Kapital”, som han har skrevet og udgivet for omkring 30 år siden. Med dette hæfte kan jeg takke Ole for en endnu dybere indsigt i både JAKs kerne, sammenhænge og effekter. Ole Nygård Enevoldsen er afgået ved døden den 6. september 2015.

 

Det er mennesker, som Egon, Jenny og Ole der inspirerer, og er medskaber af mig som formand. De giver mig muligheden for at genfinde kernen og dermed muligheden for at genopbygge et sundt og livskraftigt JAK-fundament, hvorfra tanker, vilje og handlinger kan være med til at påvirke vores fælles ansvar – vores fælles samfund i en bæredygtig retning.

 

Tak til alle jer, der bærer lyset, håbet og glæden ved at skabe et samfund og en jord, som vi kan være stolte af at give videre til vores efterkommere.