JAK Danmark på Christiansborg

Af Chresten Heesgård Ibsen

Mandag den 29. februar drog en lille delegation til Christiansborg for at mødes med to partiers finansordførere om JAK Danmarks arbejde.

Formand Eloneh Klit Malm, bestyrelsesmedlem Chresten Heesgård Ibsen og Uffe Madsen, som tidligere har siddet i Syntesetanken, og desuden sidder i bestyrelsen for JAK Sverige, tog til hovedstaden for at møde hhv. Josephine Fock, finansordfører fra Alternativet og Pelle Dragsted fra Enhedslisten.

Dagsordenen var at møde hinanden, lytte til partiernes syn på rente, spekulation og et bæredygtigt samfund, ligesom de to ordførere lyttede og debatterede JAK Danmarks tanker om en økonomisk reform.

 

Josephine Fock og Alternativet vil gerne eksperimentere

Hos Alternativet fortalte Josephine Fock om partiets ønsker om at eksperimentere, om partiets planer om at etablere eksterne og interne arbejdsgrupper i forhold til at gentænke pengesystemet.

Hun nævnte de tre bundlinjer, som partiet vurderer alle nye lovforslag ud fra. Ikke blot den økonomiske, men nu også den sociale og den miljømæssige bundlinje.

 

Djurs og syntesetanken

Eloneh Klit Malm fortalte om JAK Danmark – både om værdier, tanker og alt fra vores kontakt med Gode Penge til den komplementære lokalvaluta en gruppe mennesker arbejder med at udvikle på Djursland.

Uffe Madsen gennemgik hovedpointer i Syntesetankens rapport fra 2012 og med de tanker, blev der snakket om visioner, drømme, praktiske løsninger og fremtidige muligheder.

 

Mødes igen på Folkemødet

Helt konkret blev der aftalt at mødes i forbindelse med Folkemødet 2016 på Bornholm samt at holde kontakt i de sammenhænge, hvor JAK Danmark er relevant ift. Alternativet. Med Josephine Fock og Alternativets åbenhed overfor eksperimenter i baghovedet blev der talt grundskyld, basisindkomst (borgerløn) og også Samfundsbankens placering i udkantsbyerne samt lokale styring vakte interesse.

Mødet varede en time og med til mødet var også Alternativets økonom, Kristoffer Glavind.

 

Eloneh_Uffe_Madsen_Pelle Dragsted_9903

Finansordfører Pelle Dragsted, Enhedslisten

Efter mødet med Alternativet var det tid til at møde Enhedslistens finansordfører. Formand Eloneh Klit Malm, Chresten Heesgård Ibsen og Uffe Madsen skyndte sig ud af Christiansborg og over til proviantpassagen ved Rigsarkivet, hvor næste møde blev holdt umiddelbart efter mødet med Josephine Fock og Alternativet.

Det blev til en hyggelig debat om det lille sofabord på finansordførerens kontor. Her diskuterede en velforberedt finansordfører Pelle Dragsted gerne økonomisk reform. Også med et godt kendskab til JAK Danmark.

Han fremførte Enhedslistens tanker om regulering – herunder skat på finansielle transaktioner.

Igen blev der aftalt at mødes på Bornholm til Folkemødet 2016. Pelle Dragsted og Enhedslisten stillede sig i øvrigt til rådighed for at hjælpe med beregninger ift. Reformforslag eller hvis JAK Danmark får behov for at rejse spørgsmål i Folketingssalen.