Hvad er JAK Danmarks værdier i dag?

Af Chresten Heesgård Ibsen, medlem af bestyrelsen for JAK Danmark

På seneste bestyrelsesmøde i JAK Danmark, blev jeg spurgt, hvad jeg egentlig står for. Hvad jeg fortæller om JAK Danmark, når jeg er ude at fortælle, og hvad jeg ser, som de vigtigste værdier i JAK Danmark.
Jeg må indrømme, at spørgsmålet kom lidt bag på mig. Først og fremmest var jeg slet ikke forberedt på at skulle give en JAK Danmark forklaring på mødet, og samtidigt, så blev jeg også overrasket over, hvor svært det kan være, at skulle forklare JAK Danmark hurtigt og enkelt.
Ved samme møde fik jeg øje på JAK Bladet. På forsiden, side 2, side 3 og bagsiden stod ikke færre end 6 forskellige versioner af, hvad JAK Danmark er.
Derfor vil jeg gerne prøve at beskrive, hvad jeg synes, JAK Danmark er. Beskrive hvilke værdier, der er vigtige i JAK Danmark – og hvad de betyder – set med mine øjne.

Den mest oversete uretfærdighed i samfundet er renten
Lad mig begynde med slutningen. Nemlig den sidste af de tre sætninger, der i 2014 blev skrevet i JAK Danmarks værdisæt (og som du kan finde på hjemmesiden på Hvad er JAK). Forud for disse tre sætninger var gået et halvt års skrive og debatproces, og for mig er det tydeligt, at det ikke blot er nedfældet for sjov, men tydeligvis efter mange lange timers overvejelser og drøftelser. For ordene vokser i betydning, hver gang man læser dem:
JAK Danmark arbejder for et samfund, med et retfærdigt økonomisk system.
Så simpelt kan det siges. JAK Danmark er imod et uretfærdigt økonomisk system. Det system vi har i dag – og som vi havde tilbage i 1931, hvor JAK Danmark blev stiftet under navnet Landsforeningen J. A. K., er uretfærdigt. Det indeholder mange uretfærdige elementer, men en af de mest oversete er renten.

Læs resten af artiklen i den kommende udgave af JAK Bladet, der udkommer til januar. Tilmeld dig her.