Grobund Ebeltoft – Et nyt perspektiv

Vi køber en fabrik! Fra en idé til en plan

I de sidste årtier er der i Danmark sket en vandring fra landet mod store byer, både af mennesker, penge, produktion, kulturel og intellektuel kapacitet. På verdensplan er de tunge produktioner flyttet fra fabrikkerne i landdistrikterne til fjerne lande i lavtlønsområder, såsom Kina, Indien og flere østlande. Globaliseringen er kommet og arbejdspladserne er forsvundet. Det har betydet, at yderdistrikterne, det såkaldte Udkants Danmark, er blevet fraflytningsområde. Især de unge tager på uddannelse i de store byer og vender sjældent tilbage. Som resultat er de lokale fællesskaber og erhvervslivet under afvikling. På grund af denne urbanisering ser vi priserne i byen skyde i vejret, i mens kvadratmeterne bliver billigere og billigere i landdistrikterne. Byboerne må løbe hurtigere og hurtigere for at få det hele til at løbe rundt, rent økonomisk, alt i mens forbruget støt bliver ved med at stige. Samtidig specialiserer vi os også i en stigende grad – som molekylære biokemikere, internationale erhvervsøkonomer, kognitive forskere osv. – noget som er med til at udvikle vores samfund, men som også afvikler den almene duelighed. Vi løber blot lidt hurtigere, så vi kan betale os fra at lappe cyklen eller samle køkkenet.

Alt dette ser vi hos Grobund, ikke blot som en afgørende del af den skævvridning af Danmark og vores traditionelle fællesskaber, som vi ser i disse tider – denne livsførelse bidrager også til den klimakrise, der i stigende grad skriger på løsninger.
Hvis dette scenarie skal forandres, kræver det nye perspektiver og muligheder. Det er ikke nok, at der er frisk luft og skøn natur ude på landet. Der skal mere til, og ude i landdistrikterne står der en unik, næsten uudforsket mulighed. De efterladte fabrikker fra den tunge produktion!

Udvikling af nye leve- og tænkemåder, både kulturelle og produktionsmæssige, kræver tid, eksperimenter og fejltagelser. Det lader sig bedst gøre, hvis grundlaget er gældsfrit og fri for store økonomiske omkostninger. Unge iværksættere og ildsjæle, der brænder for en idé, har sjældent de store forbrugsmæssige krav, og vil egentlig bare helst gerne bruge deres tid på det, de brænder for – det kan være enormt svært at gøre, hvis ikke der er økonomisk udbytte fra dag 1. Særligt hvis man har gældsat sig, hvilket mange iværksættere føler sig nødsaget til.

Med de tomme fabrikker i landdistrikterne har vi en unik mulighed for at bryde med de førnævnte mønstre og skabe et nyt perspektiv. For at etablere iværksætteri med lave omkostninger. For at skabe et kreativt, inspirerende og socialt miljø for folk der ønsker at skabe og leve i noget nyt.

Der er enormt mange fabrikker at vælge imellem derude – vi har udset os en godt 10.000 kvadratmeter stor, forhenværende stålfabrik beliggende i vandkanten ved Mols Bjerge, blot 3 kilometer fra Ebeltoft. Fabrikken er ejet af Tata Steel, og har været til salg siden 2014. Tilstødende er der over 21 hektar jord til bosætning, som har været udbudt i snart 20 år.

Planen og håbet

Så nu er vores plan, at samle 100 gode mennesker der ønsker at være med til at etablere sig på og omkring fabrikken og skabe det her nye perspektiv. Her håber vi på at blive en jævn fordeling af iværksættere – af produktionsfolk, men også kulturskabere. En fordeling der kan give et sammenspil mellem produktion og kultur, og generelt sætte lidt ramasjang i tingene. Det skal være sjovt at bo på landet!

Foreningen Grobund har som mål at bruge fabrikken til at:

”… skabe grobund for kulturvirksomhed, landbrug, håndværk, fiskeri og produktion.
Formål: at skabe holdbare affaldsfri produkter der medvirker til trivsel og sundhed og som understøtter fremtidige generationers behov. At skabe kulturelle aktiviteter der er inddragende, udviklende og aktiverende”

Idéerne til virksomheder er allerede mange og flere interessenter har bl.a. på tegnebrættet, at starte en helt ny og banebrydende form for fiskerlaug, affaldsfri produktion af halm-elementhuse og modul træhuse – så der bliver også boligløsninger til dem der ikke ønsker at bygge selv! Samtidig er der idéer om at lave en produktion af ålegræs-isolering, masse- og flexovne med biproduktion af el og varmt vand, ventilationsvinduer, ’røgvaskere’ og meget mere. Derudover er der flere billedkunstnere og teaterfolk, der ser muligheder for at have atelier og øvelokaler i fabrikkens store lokaler.

Omkring fabrikken er der over 21 hektar, som vi ønsker at opkøbe sammen med fabrikken. Her er drømmen at have en off-grid økolandsby med selvforsyning, fællesområder, aktiviteter og fællesskab. Foreningen Grobund har defineret formålet således:

At skabe bosætning der er gældfri og affaldsfri.
At handle lokalt og tænke globalt.
At udvikle lokal forsyning af mad og energi.
At deltage aktivt i samfundsudviklingen med samarbejde og respekt for natur og andre kulturer.

Håbet er, at alt dette kan være med til at skabe et fristed med lave omkostninger og højt til loftet. Et sted, hvor de lave omkostninger sikrer at tingene ikke drejer sig om økonomien – men derimod om ansvarlighed, godhed og overskud – overskud at give til hinanden, samfundet og naturen.

Konceptet er til at brede ud over hele landet, og vi håber at se et Grobund Maribo, Grobund Langeland og noget helt tredje – men trækker idéen i dig, så håber vi at du vil være med til Grobund Ebeltoft!

Du kan læse mere om idéen på www.Grobund.org eller på www.facebook.com/grobundebeltoft