Englands politikere aner ikke, hvor penge kommer fra

Undersøgelse: Kun 12 procent af de engelske MPere (politikere i parlamentet) svarede rigtigt på spørgsmålet om, hvor penge kommer fra.

I juli 2014 foretog analysebureauet Dods Monitoring en undersøgelse blandt medlemmer af det britiske parlament om politikernes forståelse for helt grundlæggende økonomi.
Undersøgelsen omfattede 100 parlamentarikere og var bestilt af den engelske organisation Positive Money. Resultaterne var ikke gode. Kun én ud af ti kunne svare rigtigt på, hvor penge kommer fra.
Det bekymrer stifteren af organisationen Positive Money, Ben Dyson. Han siger:

Modsat Bank of England
“Politikerne har ingen chance for at forstå finansbobler medmindre de også forstår de helt grundlæggende dele af vores pengesystem. Krisen blev skabt af banker, der skabte alt for mange penge og lånte dem ud uden omtanke,” understreger han.
Parlamentets manglende indsigt står i skærende kontrast til at Bank of England i marts 2014 netop publicerede et dokument, der meget tydeligt beskriver, hvordan penge bliver til.
I dokumentet fremgår det blandt andet at “[…] de fleste penge i det moderne samfund skabes når kommercielle banker udsteder lån. […] ved tilbagebetaling af lån fjerner man penge fra det økonomiske system”. Læs hele publikationen her (citatet er fra side 16).

71 % af MPerne tog fejl
Hele 71 procent af de adspurgte engelske politikere i undersøgelsen tror, at netop Bank of England og Royal Mint (Den kongelige Mønt) i stedet har statsstyret monopol på at udstede penge. Det er lodret forkert. For det er – stort set – kun private banker, der kan udstede penge i dag. Og det gør de hver gang, de udsteder lån.

Bankerne udsteder pengene i Danmark
Der er endnu ikke lavet en lignende undersøgelse af danske politikeres viden og indsigt i pengeskabelsen. Men i Danmark er det ligeledes de kommercielle banker, der udsteder langt de fleste elektroniske penge, mens Nationalbanken har eneret på udstedelse af mønter og sedler.