Danske medier opdagede ikke finanskrisen

2008: Danmarks Statistik offentliggør, at Danmark er i recession. Internationale medier bringer nyheden kloden rundt. Men i Danmark vurderer medierne, at det ikke er en væsentlig nyhed.

Da Danmarks Statistik 1. juli 2008 klokken 09:00 offentliggjorde, at Danmark som det første land i Europa var i recession (teknisk recession er når væksten i et lands BNP er negativ i to kvartaler i træk) løb nyheden hurtigt jorden rundt via de internationale finansmedier, fordi det var første tegn på at finanskrisen havde ramt Europa. Ingen danske medier nævnte begivenheden før de sene nyheder på TV2 bragte et interview med tilfældige kunder i en pølsevogn. De blev spurgt: “Har I bemærket at vi er i krise?!”

Finans og medier i krise
Eksemplet på mediernes indsigt og interesse – eller mangel på samme – blev fremlagt af professor Jørgen Goul Andersen på konferencen ‘Krisen i økonomi og journalistik’ på Journalistikkens Dag på Christiansborg tirsdag den 2. december, hvor en perlerække af økonomer og politikere deltog. Chresten Ibsen fra JAK Danmark lyttede med og skriver i næste udgave af JAK Bladet om konferencen – og hvis du følger med her på siden, kommenterer vi fra og giver en anmeldelse af bogen, der blev udgivet i sammenhæng med arrangementet i Folketingets Fællessal. Bag konferencen og bogen står kommunal- og medieforskerforsker Roger Buch.

Bogen indeholder økonomer, politikere, forskere og journalisters syn på mediernes eget ansvar i finanskrisen. Den kan i øvrigt købes på forlaget Ajour, hvis du ikke kan vente til vi anmelder den her.