Finanskrisen har gjort det både dyrere og sværere for bankerne at låne penge ud, så mange danske kreditværdige virksomheder er blevet fanget i kreditklemmen og har svært ved at finde den nødvendige finansiering til vækst. Og med de rekordlave renter på opsparing og obligationer er der opstået et stort behov for bankkunderne at søge alternative placeringsmuligheder. Samtidigt har bankerne rekordindtjening fra de lave indskudsrenter og høje udlånsrenter. Ved at anvende crowdfunding som alternativ bliver banken skåret ud som den fordyrende mellemmand i finansieringsprocessen. I stedet deler låntagerne og långiverne bankernes profit.
Dette var oplægget fra stifter og direktør Henrik Vads indlæg på JAK Danmarks efterårsseminar, om crowdfunding og de nye muligheder, som hans virksomhed Flex Funding tilbyder.
Ideen om crowdfunding handler grundlæggende om, at vi sammen kan gøre meget mere, end vi kan hver især. Flex Funding er en markedsplads, der formidler kontakt mellem private långivere og mindre danske virksomheder, foreninger, selvejende institutioner m.v., som har behov for finansiering. Dermed deles rentemarginalen, som tidligere gik til banken, mellem låntager og långiverne. Og ved at fjerne omkostningerne og kompleksiteten ved at handle med banken, kan der opnås et overkommeligt lån uden besværet med banken. Hermed bliver det nemmere og billigere for låntagerne at skaffe kapital til at føre deres drømme ud i verden og samtidig at skabe en attraktiv investeringsmulighed for de private, der vælger at støtte deres projekter med et lån. Der kan søges om lån fra 200.000 kr. til flere millioner kroner og renten fastsættes i forhold til sikkerheder og risiko.
Som långiver kan man investere i lån med fast rente op til fem år på Flex Fundings platform. Og man vælger udelukkende selv, hvilke projekter man gerne vil støtte med sine penge. Så der sidder ikke en bankmand i den anden ende og bestemmer over placeringen af ens opsparing. Uanset om man udlåner 200 kr. eller 100.000 kr., vil man hver måned modtage betalinger fra låntagerne inkl. den aftalte rente, som går ind på ens konto i Flex Funding. Hermed kan man sammen med mange andre hjælpe private virksomheder med at vokse og skabe nye arbejdspladser. Eller hjælpe ildsjæle til at realisere et projekt til gavn for ens lokalsamfund. Det er Flex Fundings rolle at drive platformen, kreditvurdere projekterne, håndtere den daglige drift og stå for hele administrationen. Flex Fundings løsning gør det både nemt, enkelt og overskueligt at søge om lån til et projekt og for långiverne at investere i lån. Så det er ”vind-vind” for både låntagerne og långiverne.
Indtil nu har Flex Funding allerede fået finansieret projekter for over 75 millioner kroner, hvor der står hundredvis af private långivere bag hvert lån. Og det er alt mellem himmel og jord. Fra et dansk landbrug i Mozambique, Vejle Idrætsefterskole og filmproducenten Copenhagen Bombai Production til Grøn Industri, Kærby Økologiske Æg og Adamsen Fisk i Gilleleje.
”Hele ideen bag lånebaseret crowdfunding har netop til formål, at virksomheden, foreningen, skolen eller forsamlingshuset går direkte til långiverne og efterspørger finansiering, der så samles sammen gennem mange store og små bidrag, inden projektet føres ud i livet,” sagde direktør Henrik Vad fra Flex Funding.
I forhold til JAK Danmark kan lånebaseret crowdfunding være den mest optimale løsning med henblik på at opnå bedre balance mellem Realkapital og Finanskapital. Nu er det ikke længere nødvendigt at lægge skabelsen af samfundets penge i hænderne på private banker, som blot har til formål at maksimere deres indtjening. Og hvor borgerne efterfølgende må betale for den ubalance, som der opstår. Flex Funding kunne endda tilbyde JAK Danmark en billigere finansieringsløsning end JAK pengeinstitutterne, som i forvejen er billige. Konceptet var en udlånsrente på 1 % over for låntagerne og 0 % over for långiverne. Den ene procent skulle dække Flex Fundings løbende omkostninger. Det eneste krav var, at JAK Danmark skulle sikre et tilstrækkeligt antal långivere, som var villige til at udlåne til 0 % i rente, så projekterne kunne blive finansieret fuldt ud.
”Flex Fundings koncept, hvor kunderne bliver deres egen bank, bliver fremtidens vinder”, sluttede Henrik Vad.
www.flexfunding.com