Kampen for fair bidragssatser

af Chresten Heesgård Ibsen

I februar modtog 470.000 kunder i Totalkredit et brev. I brevet stod, at bidragssatsen på deres lån ville stige. Bidragssatsen er den pris, kreditinstituttet kræver for at formidle kundens lån.

 Det gjorde mig vred. For jeg forstår ikke, at Totalkredit igen skal hæve deres egen pris. Maija og jeg tog et fastforrentet 1,5 % 20 årigt lån med kurstab, fordi vi gerne ville sikre vores budget i mange år.

 Hvad vi ikke opdagede, var at lånet var med variabel og indiskutabel bidragssats! For os betød det denne gang godt 20 procent forhøjelse af satsen. Det var simpelt hen unfair i mine øjne. Ikke mindst fordi vi ikke engang kan være sikret imod, at det sker igen. Eller komme ud af lånet uden at skulle betale en halv bondegård.

 Jeg følte ikke, at jeg havde nogen gennemslagskraft overfor en gigant som Totalkredit med en endnu større gigant som Nykredit bag sig. Derfor oprettede jeg facebookgruppen ’Kritiske interessenter i Nykredit og Totalkredit’, så vi kunne slutte os sammen og hjælpe hinanden med at klage.

 Det gjorde jeg søndag den 21. februar. Samme søndag meldte Anders Sandbjerg Larsen fra Tulstrup ved Ikast sig ind i gruppen. Anders havde skrevet et åbent brev til Totalkredit og lagt det på facebook. Brevet blev delt 16.000 gange. Mandag var der 2.000 medlemmer af gruppen og 14 dage senere havde gruppen rundet 35.000 medlemmer. I dag ligger tallet på 40.800.

Samtidigt blev gruppen kaldt i samråd med Alternativet og Enhedslisten for at skrive et beslutningsforslag, Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen indkaldte til møde med erhvervsordførerne fra partierne bag Finansiel Stabilitet, gruppen mødtes med Jyske Bank for at diskutere alternativer til Nykredit, ligesom foreningen Fair Bidragssats stiftedes den 10. marts. Medlemmerne klagede til pengeinstitutter og realkreditinstitutter, forbrugerombudsmanden samt Forbrugerrådet gik også ind i sagen. Der blev klaget til realkreditankenævnet. Gruppen satte desuden en indsamling af kreditlån i gang. Her samlede vi (og samler fortsat) kunders lån i en pulje, som vi kan tage med ud i forhandlinger for at finde alternative lånemuligheder. Den pulje er pt. på 7,2 mia. kroner.

 Medierne har taget emnet op og den massive eksponering gjorde sagen højeksplosiv i begyndelsen af marts.

 Jeg mener stadig, at bidragssatserne bør rulles tilbage. Det er primært det, gruppens 40.800 medlemmer og den nye forenings 6.500 medlemmer arbejder på. Alternativt er at finde løsninger til medlemmerne, hvor de føler sig fair behandlet. Om det bliver at finde en anden kreditløsning samlet, at skabe den selv, påvirke medlemsdemokratiet i Nykredit, lægge pres på Nykredits og Totalkredits samarbejdspartnere, skabe lovgivning der kan sikre realkreditkunder bedre i fremtiden, både nationalt og i europæisk sammenhæng, holde fokus på sagen i mange år frem eller noget helt tredje, det må tiden vise. Men sandsynligvis bliver det en god blanding af alle de muligheder, vi kan finde.

bidragssatser hus

Meld dig gerne ind, hvis du vil støtte vores sag, eller læs meget mere om foreningen, på fairbidragssats.dk